Ağız Kokusu (Halitozis)

AĞIZ KOKUSU (HALİTOZİS)

Hoş olmayan ve tahammül edilmesi zor olan ağız kokusu (halitozis) kişiyi ve çevresindekileri rahatsız eden kötü bir durumdur. Ağızdaki kötü kokunun büyük bir çoğunluğu dudakların ve yanakların iç kısmını, dişlerin, diş etlerinin, dilin ön kısmını, dilin altındaki ağız tabanını ve ağzın kemik çatısını kapsayan oral kaviteden kaynaklanır.

Ağız kokusunu en önemli sebebi kişinin ağız bakımı ve hijyenini eksik yapmasıdır. Fakat ağız kokusu, ağız bakımı yapıldıktan sonra da devam ediyorsa; alt ve üst solunum yolları, mide rahatsızlıkları ve bazı böbrek ya da karaciğer hastalıklarını kapsayan geniş bir hastalık grubu kötü koku ile ilişkilendirilebilir.

AĞIZ KOKUSUNUN SEBEPLERİ

Günlük düzenli ağız bakımının yapılmamasının yanı sıra, dişlerinizin fırçalanma yöntemi, kullanılan diş macunu ve diş fırçası, ağızda kalan yemek artıkları, tükettiğiniz kötü yiyecek ve içecekler de ağız kokusunun sebebi olabilir.

Ağız kokusu % 90 ağız içinden, % 8 solunum yolundan, % 2 sindirim siteminden ve diğer sebeplerden kaynaklanmaktadır.

  • Ağız: Diş çürüğü, periodontal hastalıklar, dil pası, ağız yaraları, yemek artıkları, iyi yapılmamış restorasyonlar, oral kanserler,
  • Solunum Sistemi: Faranjit, tonsilit, sinüzit, sinüs ya da nazal kavitede yabancı cisim, bronşit, bronşial karsinoma, bronşektaz
  • Sindirim Sistemi:  Gastrit
  • Diğer: Böbrek yetersizliği, kanama diatezi, kemoterapi, diyabet, trimetilaminuria, hormonal sebepler, ilaçlar

AĞIZ KOKUSU TEDAVİSİ

Ağız kokusu hastanın ağız bakımı ve hijyeninden dolayı oluşuyorsa; hastanın ağız kokusunun farkında olması çok önemlidir. Hasta uygun interdental hijyen yöntemleri hakkında bilgilendirilmelidir. Birçok durumda ağız hijyenin, anti bakteriyel etkinliği kanıtlanmış ağız gargarası ya da diş macunu ile desteklenmesi gerekir.

Ağız kokusu diş ve diş eti hastalıkları problemlerinden dolayıysa; Hekim tarafından tedavi edildikten sonra hastaya ağız kokusunun açıklanmalı ve ağız hijyen eğitimi önerilen uygulamaları anlatılmalıdır.

Ağız kokusunun kaynağı ağız değilse; bu hastalar ağız kokusunun sebebinin bulunabilmesi ve gerekli tedavilerinin yapılabilmesi için ilgili birim doktoruna yönlendirilmelidir.